25.11.2024

Fjern uhensiktsmessig skatt!

Opprop fra Eierskapsalliansen

– Formuesskatten er et hinder for norske arbeidsplasser, tiden er inne for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital nå. Dette uttaler Eierskapsalliansen, som representerer bredden i norsk næringsliv og består av 12 næringsorganisasjoner.

Eierskapsalliansen – Alliansen for norsk, privat eierskap representerer over én million arbeidsplasser. Sammen krever organisasjonene at formuesskatten på arbeidende kapital fjernes. 

«Medlemmene av eierskapsalliansen er sterkt imot formuesskatten på arbeidende kapital, da den svekker konkurransedyktigheten til norsk, privat eierskap. Dette skjer ved at skatten systematisk diskriminerer norske private eiere i forhold til utenlandske eiergrupper.

Videre mener vi formuesskatten på arbeidende kapital er uhensiktsmessig, da den uavhengig av lønnsomhet beskatter verdier som er investert i virksomheter og som bidrar til å skape arbeidsplasser og verdiskaping. Norske bedrifter er inne i en omstillingsperiode som krever investeringer i ny teknologi og mer bærekraftige løsninger.  Formuesskatten hemmer videre vekst og innovasjon, og gir dårligere tilgang på risikovillig kapital. Dette svekker norske bedrifters konkurransekraft, og gjør de dårligere rustet til grønn omstilling for å møte strengere klima- og miljøkrav i tiden fremover.

Det er på høy tid å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital for å legge til rette for et mer konkurransedyktig og bærekraftig privat næringsliv. Det vil gi økt rom for at norske, private eiere med et langsiktig og industrielt perspektiv for sine virksomheter kan spille en betydelig rolle. Ved å fjerne denne skatten vil vi kunne stimulere til investeringer, skape flere arbeidsplasser og bidra til økt verdiskaping i hele Norge. Når alle er enige om at privat eierskap er best på norske hender, kan vi ikke ha et regelverk som diskriminerer norsk privat eierskap.»

Foto fra toppledermøtet i Eierskapsalliansen på Lillestrøm 25. november 2024.  Fra venstre: Lars Tønder, Thomas Saxegaard, Toril Kobbeltvedt, Knut Arild Hareide fra Norges Rederiforbund, og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO. Foto: Kilian Munch

Disse stiller seg bak oppropet:

  • Ole Erik Almlid, administrerende direktør, Næringslivets Hovedorganisasjon
  • Bernt Apeland, Hovedorganisasjonen Virke
  • Knut Arild Hareide, administrerende direktør, Norges Rederiforbund
  • Sigrid Hjørnegård, generalsekretær, Norges Bondelag
  • Kåre Heggebø, styreleder, Norges Fiskarlag
  • Per Skorge, generalsekretær, Norges Skogeierforbund
  • Arne Rørå, administrerende direktør, NORSKOG
  • Julie Brodtkorb, administrerende direktør, Maskinentreprenørenes Forbund
  • Jørund Rytman, administrerende direktør, SMB Norge
  • Rune Aale Hansen, administrerende direktør, Regnskap Norge
  • Karoline Gleditsch, daglig leder, Family Business Norway

Fra Fiskarlagets uttrykte Kåre Heggebø seg positiv til at næringslivet står sammen i et slikt initiativ som Eierskapsalliansen.

-Det er bedre at vi finner de gode løsningene sammen, heller enn at hver næring skal kjempe for seg og sitt og konkurrere mot hverandre, sa han under møtet på Lillestrøm.

Han viste også til at fiskeflåten skatte- og avgiftsmessig står i en litt særegen situasjon.

-Den er underlagt flere egne avgifter, og reglene for eierskap er strengt regulert gjennom deltakerloven. En del av de særegne problemene som formuesskatten utgjør for norske eiere er dermed ikke like relevant i fiskeflåten. Men skattespørsmålet er like fullt også aktuelt for oss. Fiskeflåten er en naturgitt næring som er svært sårbar for vær, vind og naturlige svingninger i fiskebestandene. Derfor er det viktig med stabilitet og forutsigbarhet i det samlede skatte- og avgiftsnivået slik at dette ikke skaper en ytterligere usikkerhet for flåten, understreket lederen i Fiskarlaget som advarte mot begrensningen som formuesbeskatning kan skape for investeringer i fiskeriene.

-Når det kommer til formueskatten fører verdisetting av kvoter og en relativ høy gjeldsgrad i flåten til at det er få rederier som betaler formueskatt for fartøyeierskapet. Det er likevel flere og flere fiskere som treffes av formuesskatten, og ikke minst kan det være en begrensning for å investere i andre næringer langs kysten og i lokalsamfunn. Derfor ser vi at debatten om formueskatten har blitt mer og mer aktuell, også i fiskeflåten de siste årene.