Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
11.04.2022

Fisker 150 tonn alene

Traver på Lofothavet

Odd Jostein Stangen (62) fisker 150000 kilo fisk i året. Alene. Han nyter livet når han kan og avslører en «ukjent» bekvemmelighet på velferden i Henningsvær. Den kan bli god å ha, for per første april har han nesten 40 tonn igjen av årets torskekvote.

Odd Jostein har vært fisker og medlem i organisasjonen siden han var 15.

Han er fra den nordligste bebodde øya i Træna kommune på Helgelandskysten og har tatt turen fra Selvær på vinterfiske hele 46 ganger.

Han driver alene og har de siste ti årene tatt på land nesten 1500 tonn! Det er et årlig snitt på om lag 150 000 kilo.

– «Sandflæsa» er en god båt, og når jeg ikke er på torsken i nord, så går det mye i breiflabb i hjemlige farvann, forteller han fra fordekket, der han har rigget seg i det, tilsynelatende, fine vårværet.

Bildet lyver likevel litt. Vel er det sol, men våren er fortsatt kjølig en tidlig aprildag på indre havn i Henningsvær. Velferdsansvarlig Hanna Bakke-Jensen og fotograf og infoleder Indrestrand fikk en godprat på kaia.

Han har to kvoter og en samfiskekvote, der om lag 40 tonn er igjen av årets kvote når vi prates den første uka i åpril.

Han var på plass i Henningsvær 14. februar og forteller at det har gått litt roligere i år enn i 2021.

– Dagsfangstene i år ligger på 13-1400 kilo rund fisk. Da bruker jeg to 30-garnslenker, forteller han.

Fjoråret var nok litt bedre, for ikke å snakke om 2018.

– Ja, 2018 var nok mitt beste år, forteller den erfarne helgelendingen. Da startet han sesongenden siste dagen i januar og etter en drøy måned – 4. mars – var 100 000 kilo torsk tatt på land. DA var jeg lang i armene, humrer han.

Skjult bekvemmelighet

En av fordelene med å ha tilhold i Henningsvær, mener han er at han kan benytte seg av alle tilbudene ved velferden.

– Jeg er daglig oppe og treffer Vidar og de andre fiskerne, forteller han.

Og så kommer det!

– Mange vet det ikke, men jeg nyter i alle fall veldig å ta badstue. Det er finfin medisin etter en lang dag eller uke.

Odd Jostein sier han har hørt om flere som har «lettet» på badstuedøra og møtt et kaldt rom, men ikke sjekket eller gjort mer enn det.

– Jeg sender bare en sms til Vidar og så setter han på badstua så den er klar når jeg kommer på land. Det er helt fantastisk, og en av de store fordelene jeg setter pris på ved å ro her, forteller han.

Varierende sesong

Velferdsmedarbeider Vidar Lysvold bor i Henningsvær og har i 11 sesonger vært et kjent ansikt for de mange som har rodd fiske i det tradisjonsrike fiskeværet.

Han har i sesongen åpent fra klokka 16–22, og forteller at det i perioder er veldig stor pågang.

– Det har vært en del roligere i år, men spesielt mens fiskerne sløyde selv var det mye klesvask.

Vidar Lysvold disponerer to vaskemaskiner og to tørketromler ved velferden. Derfor er han jevnlig gjennom dagen innom for å sørge for at maskinene går. Her i samtale med velferdansvarlig Hanna Bakke-Jensen i Norges Fiskarlag.

Også derfor er fiskerne selv bedt om å passe på at det ikke er ulike typer klær i posene de leverer til vask.

– Det har nok blitt en del ullgensere som har krympet, men jeg kan jo ikke gjøre annet enn å beklage. Vi må ha en rutine og derfor må fiskerne selv passe på at klærne er rett sortert.

Svimlende dagsrekord

Ved velferden i Henningsvær er summingen fra vaskemaskinene i kjelleren en velkjent lyd sammen med praten rundt kaffebordene.

Nå er det for øvrig planer om å fornye møblementet, og velferdsansvarlig i Fiskarlaget Hanna Bakke-jensen var sist uke på besøk for å ta en prat med både Vidar og Alfinn Hansen, som i en årrekke har vært en lokal ildsjel for velferden.

Under besøket ble de ulike delene av tjenestetilbudet gjennomgått, og da fortalte Vidar Lysvold at hans personlige dagsrekord er hele 24 vaskemaskiner og tilsvarende antall tørketromler.

– Da er det hektisk også på land, forteller Vidar Lysvold.

Når kvelden kommer er Odd Jostein på plass og treffer en fast gjeng med travere som setter pris på kaffeprat og sosialt treff ved velferden i Henningsvær.