Felles opprop om miljø
Det er behov for langsiktig finansiering, samarbeid og planmessighet i arbeidet mot marin forsøpling. Dette er noen av momentene som er delt med myndighetene knyttet til årets strandryddeuke.
Hver høst markeres strandryddeuka, som holdes i regi av Hold Norge Rent, og årets uke er nå i mål.
En rekke organisasjoner og representanter for lokalt næringsliv og forskning deltok i en rundebordsamtale i forbindelse med åpningen av uka, som i år var lagt til Frøya i Trøndelag.
Innspillene fra dette møtet er nå samlet i et eget brev som er oversendt klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.
Krever bredt samarbeid
Det påpekes at marin forsøpling er en kompleks og omfattende utfordring som krever bredt samarbeid mellom frivillige, næringsliv, kommuner og stat.
Deltakerne i møtet understreker at det er et stort sprik mellom behovet for finansiering og de midlene som faktisk er tilgjengelige.
Frivilligheten
Frivillig innsats er viktig. Skal denne opprettholdes må aktører som understøtter den frivillige innsatsen ha forutsigbare rammevilkår.
Kutt i tilskuddene fra staten har ført til at flere viktige tiltak både lokalt og nasjonalt har blitt redusert eller lagt ned de siste årene. Det er uheldig og viser at dagens finansieringsordninger ikke matcher utfordringene, ei heller det store frivillige engasjementet.
Mottakssystem!
Dagens refusjonsordning for eierløst marint avfall er ikke godt nok egnet for bedrifter som driver etter selvkostprinsippet.
Det er nødvendig med en langsiktig og forutsigbar finansieringsmekanisme for opprydning og håndtering av eierløst avfall fra ryddeaksjoner.
Gode og tilgjengelige mottakssystemer også i havnene er essensielt for å sikre at avfall kan leveres inn på en enkel og effektiv måte og kan bidra til å forebygge marin forsøpling.
- Du kan lese mer om innspillet som ble delt av lokallagsleder Trond Harald Iversen (bildet) i Frøya og Hitra Fiskarlag i denne omtalen av åpningsarrangementet:
Felles budskap
Vi oppfordrer regjeringen til å styrke innsatsen mot marin forsøpling gjennom følgende tiltak:
1. Et helhetlig samarbeid mellom frivillige, næringsliv og, kommuner og stat for å sikre en bred og koordinert innsats.
2. Langsiktig og forutsigbar finansiering av opprydningstiltak, og innsamling og håndtering av eierløst avfall. Støtten må tilpasses behovet.
3. Et produsentansvar som sikrer at produsenter tar ansvar for å forhindre marin forsøpling, og finansiere opprydding av eget avfall.
4. Økt forskningsinnsats og overvåking for å gi et godt datagrunnlag og styrke prioriteringene i oppryddingsarbeidet.
Disse står bak brevet, som du i sin helhet også kan lese nedenfor:
- Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
- Kristin Strømskag, ordfører Frøya kommune
- Heidi Gromstad, Hold Norge Rent
- Linn Stamnes Stokke, Remidt IKS
- Terje Meisler, Trondheim Havn
- Amund Hellesø, Nettverk for fjord- og kystkommuner
- Odd Arne Arnesen, Eider AS Mausund Feltstasjon
- Marte Haave, SALT Lofoten
- Maria Gaasø, SalMar
- Trond Harald Iversen, Frøya og Hitra Fiskarlag/Norges Fiskarlag