Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
30.10.2019

Får eksklusiv status

EU om tørfisken

Tørfisk fra Lofoten-er nå et vernet produkt. Det slås fast etter at EU har gitt lokale produsenter gjennomslag. Dette betyr at utendøstøket torsk nå har samme status i EU som parmaskinke og champagne.

–Det er kun i Lofotens eget utendøstøkeri at tørfisk fra Lofoten kan produseres, sier daglig leder Øyvind Arntzen ved Brødrene Arntzen AS i Søvågen til Lofotposten.

Sammen-med rundt 40 tørfiskprodusenter i regionen gikk næringen-for syv-åtte år siden gikk inn med 10.000 kroner hver for å fremme søknaden. Onsdag i forrige uke kom svaret fra EU-kommisjonen, i form av en pressemelding. Meldinga slår fast at tørfisken fra Lofoten nå er løftet opp til øverste hylle, der parmaskinke, champagne og andre celebriteter befinner seg, melder avisen Kyst og Fjord.

– Tørfisk kan produseres andre steder og tøkes innendøs som på Island. Men det historiske og unike produktet tørfisk fra Lofoten, som har vært finansiell bærebjelke i oppbygningen av Norge i mer enn tusen år, kan bare produseres i Lofoten, sier Arntzen.