
Faglig og sosialt møtepunkt
Båteierseksjonens kurs
Mer enn 50 deltok denne uken på Båteierseksjonens kurs til Tyskland. -Deltagelsen viser at dette er et ønsket møtepunkt og vi vet at dette er viktig både faglig og sosialt, sier daglig leder Heidi Rånes.
Kurset holdes for andre år på rad på Kielfergen. Deltagere kom fra de fleste driftsgruppene, og fra både land- og sjøsiden i rederiene.
Heidi Rånes forteller at kurset er både etterspurt og populært blant medlemmene.
– Vi har ikke så mange faglige møtepunkt utenom årsmøtene og tariff-forhandlingene, og dette er en litt annen arena enn de ordinære samlinger i organisasjonen. Under denne samlingen kan vi fokusere på rederifaglige tema.
Spiller på samarbeid
Advokat Trond Svinø fra Judicia i Ålesund har ved flere anledninger forelest i Båteierseksjonens samlinger. Han er Båteierseksjonens samarbeidende advokat, og han har også denne gangen bistått med å sy sammen det faglige programmet.
- Norges Fiskarlag har en samarbeidsavtale med Judicia, og Fiskarlagets advokat Ståle Hellesø henviser gjerne større eller komplekse saker til Judicia, og medlemmer gis også en rabattert sats. (Les mer om det i denne omtalen her på nettsiden vår.)
Trond Svinø har omfattende erfaring i arbeidsrett og å holde kurs om arbeidsrett til sjøs, samtidig som det på dette kurset både ble supplert med bankfaglige råd fra banksjef Arild Eiken i Sparebank 1 Midt-Norge, og et kortkurs i regnskap, skatt og grep knyttet til generasjonsskifter ved advokat og revisor Jan Sørbø.
Fagtema på kurset
Det var et tett program både før avgang fra Oslo og underveis på turen til og fra Kiel, med fem møtepunkt og foredrag fra de tre gjesteforeleserne.

Trond Svinø (bildet over) har erfaring fra et bredt spekter av virksomhet i den maritime næringen og sier to av de store bransjeutfordringene nå er utfordringer knyttet til rus og ruspolicy på sjøen, samt utfordringer knyttet til nedbemanning som følge av strammere tider.
Han la derfor stor vekt på å bake inn både eksempler og oppgaver for deltagerne som utfordret på situasjoner de kan møte i sin hverdag som arbeidsgivere. Han manet til ryddighet og kvalitet i forbindelse med en rekke tema, som:
- Arbeidsavtaler
- Ansettelse
- Oppsigelser
- Rus og ruspolicy på sjøen
Han påpeker at spesielt nedbemanning er en vanskelig prosess. Svinø anbefaler alltid rederiet å dokumentere prosessene godt, og at det også gjennomføres lovpålagt drøfting med tillitsvalgte.
– Uansett, gjør alt skikkelig, og dokumenter prosessene godt, var advokatens råd.

Det var ikke alle som hadde anledning til å delta på kurset. Noen var i jobb og her ser vi den Hvalerbaserte reketråleren Baluba, som yrkesbrødrene i Båteierseksjonen kunne se fra konferanselokalet på Color Fantasy under seilasen i Ytre Oslofjord.
Overrasket deltagerne
Banksjef Arild Eiken serverte også flere til dels overraskende godbiter i sin bransjeanalyse av fiskeri; en av hans påstander utløste spørsmålsboom i en engasjert forsamling av fiskere og redere.
Han hevdet nemlig at næringen selv kan bestemme renta si.

Arild Eiken (bildet over) forklarte dette med at solid drift og ingen betalingsanmerkninger automatisk påvirker bankenes formler for å regne ut rentefot og soliditet.
– Jeg skulle ønske jeg kunne dette da jeg tidligere satt på andre siden, FØR jeg selv startet i bank, sa den erfarne økonomen.
Betalingsanmerkning er i seg selv en kjemperisiko å få. Han viste til at det ikke trenger å være mer enn et «fillekrav» som kan føre til at du får kjempehøy rente i banken.
– Unngå å få anmerkninger, selv de minste. Det er å be om å få høyere utgifter enn nødvendig. Da øker renta på utlån og det er dyrere for rederiet, sa han til den lydhøre forsamlingen.
Hans råd er at det er bedre å betale regninger du er uenig i og å ta opp kampen i etterkant, heller enn at det ender i konflikt og en betalingsanmerkning. Dersom du får en anmerkning så blir den stående i tre år.

Alle de tre foredragsholderne skapte både oppmerksomhet og engasjement gjennom innsalget de gjorte av sine ulike tema overfor deltagerne. Det ble godt mottatt og engasjementet var høyt, på en meget speilblank og solfylt seilas på strekningen Oslo-Kiel-Oslo. Her er Jan Sørbø i engasjert utfoldelse.
Gjorde ting lett
Den siste av de tre foredragsholderne var advokat og revisor Jan Sørbø. Han «blåste» deltagerne bakover i salen under ankomst Kiel denne morgenen. Revisorens kortkurs var spesielt knyttet an mot generasjonsskifter og økonomiske disposisjoner, et tema som ga god tenning hos deltagerne i timene etter frokosten om bord hos Color Line.
Sten Angelsen i styret i Båteierseksjonen oppsummerte for sin del foredraget som et eksempel på at det faktisk ER mulig å gjøre kompliserte ting interessant og tilgjengelig.

Sten Angelsen er styremedlem i Båteierseksjonen, mens Heidi Rånes er daglig leder. Her er de to i ferd med å entre middagsservering på seilasten fra Oslo til Kiel.
Informerte og diskuterte
Angelsen informerte også om tariffseksjonens arbeid og at det i august er avtalt et oppfølgende møte hos Riksmekleren knyttet til den pågående voldgiftssaken mellom Båteierseksjonen og Mannskapsseksjonen. Dette er et oppfølgende arbeid fra tariff-forhandlingene før jul i fjor.
Det ble også satt av tid til å drøfte momenter og anledning til å komme med innspill knyttet til den pågående prosessen.

Det var lagt opp til en finfin balanse mellom faglig påfyll og behagelig sosial trivelighet på turen. To av Fiskarlagets landsstyrerepresentanter deltok også på kurset. Andre nestleder Einar Helge Meløysund blir her servert tysk pølse og schnitzel av styremedlem Kurt Ludvigsen til lunsj på land i Kiel.