17.12.2024

Én telefon kunne løst det

Smekk for røktebrudd

Den ferske båteieren Stig Verkko (39) fra Berlevåg fikk hjelp av Fiskarlagets advokat. Nå slipper han både rettssak og en bot på minst 18 000 kroner.

39-åringen har det siste drøye året gått fra å være mannskap på fartøy til å eie og drive sin egen sjark på hjemme-havet i Finnmark.

I sitt første år som enefisker med «Nimrod» har han havnet i myndighetenes søkelys for å ha brutt regelverket knyttet til røkting.

Stig Verkko forteller at det er stor forskjell på å være mannskap og å være såkalt høvedsmann.

– Arbeidsoppgavene for mannskap er helt andre enn de en skipper har. Som mannskap tok jeg Sikkerhetskurs, men må selv sette meg inn i alt om fangstdagbok, innmeldinger til myndighetene og den typen rutiner. Dette er noe jeg nå som skipper og høvedsmann om bord alene har ansvaret for å gjøre og dermed sette meg inn i.

Og det er her årsaken til problemet med «øvrigheten» ligger.

Drittvær

Stig Verkko ble siktet for å ha brutt Havressursloven fordi han ikke dro krabbeteinene sine mellom 12. og 25. februar i år.

Han hadde tre sett med teiner ute i Kongsfjorden. Han våget imidlertid ikke å røkte de ni teinene i den aktuelle perioden, på grunn av særdeles dårlig vær.

Det skortet likevel ikke på forsøk for å ivareta plikten om å se til dem minst en gang i uka.

– Over flere dager kjørte jeg hjemmefra og de to timene over fjellet til Båtsfjord for å gjøre forsøk på å ta meg ut med «Nimrod» (nedenfor). Det var så mye dårlig vær at jeg rett og slett ikke våget å gå ut, sier fiskeren.

Han overnattet sågar i sjarken, men heller ikke den påfølgende dagen var ga været åpning for å gå ut med den 8,63 meter lange båten.

Flere har omkommet

Noe av bakteppet hans er en familiehistorie med flere omkomne på havet. Han har blant annet aldri møtt sin bestefar, som omkom i arbeid på sjøen.

– Jeg elsker livet på havet, men har også respekt for det og en historie med flere dødsulykker i familien, forteller han.

Stig Verkko sier det nesten er irriterende å tenke på hvor lite som egentlig skulle til for å ha løst saken, før den ble et problem for ham.

– Om jeg hadde visst at det var så enkelt at jeg kunne tatt en telefon og sagt fra til Fiskeridirektoratet, så hadde jeg spart meg mange bekymringer, forteller finnmarkingen på telefon.

Når vi spør om været, bekrefter han at det så langt i november og desember ikke har vært forhold for å gå ut med Nimrod nå heller. Når vi snakkes, forteller han om ufyselig førjulsvær utenfor stuevinduene i Berlevåg.

Fikk smekk

Kystvakten sjekket bruket hans den 25. februar i år, og han ble deretter anmeldt til politiet i Finnmark, som siktet ham for brudd på loven. Han fikk først tilbake alt beslaglagt utstyr, men deretter en bot på 15 000 kroner.

– Imidlertid var det mye kuttede tamper og knuste lys på utstyret. Det er litt dobbelt straff å være fersk fisker når Kystvakten er så hardhendt i sine kontroller, forteller han.

Hver av de ni teinene koster rundt 2000 kroner stykket i tillegg til at tau, ringer, merking og blink på staurene har en kostnad.

Han var i første omgang innstilt på å vedta forelegget, men valgte fort å be om hjelp fra Fiskarlagets advokat Ståle Hellesø og fikk råd fra ham.

– Ståle har vært en flott støtte i denne saken for meg. Det er jo ikke de store kostnadene verken om jeg skulle vedtatt bota, eller om utstyret også skulle blitt inndratt, men for meg som nyetablert er dette likevel krevende, både økonomisk og fordi jeg ønsker å følge reglene. Derfor setter jeg utrolig stor pris på verdien jeg opplever at medlemskapet i Fiskarlaget har, sier Stig Verkko.

Beskjed dagen før

Det var lagt opp til rettssak sist uke i Finnmark Tingrett. Han var klar til å kjøre 200 kilometer til Vadsø for å møte i retten.

Minstepåstanden fra aktor ville da være 18 000 kroner i bot i tillegg til krav om saksomkostninger, siden han ikke vedtok den opprinnelige boten på 15 000 kroner.

– Dagen før rettssaken valgte politiet å trekke saken og det er jeg selvfølgelig lettet over, selv om det også er irriterende at de ventet så lenge med å si fra. Det sier Stig Verkko, som treffende nok har valgt å kalle selskapet sitt for Ragnarok Kystfiske AS.

Stig Verkko er lettet, men også irritert over politiets handlemåte i saken.

Ring FMC!

Det var først i avhør med politiet etter Kystvaktens inspeksjon av bruket, at han fikk vite om muligheten for å varsle Fiskeridirektoratets sentral (FMC) om problemene med å få røktet bruket.

– Jeg har nå skjønt at det er mulig å si fra om at man ikke får sett til bruket, selv om man har plikt til å gjøre det. Som ny enefisker med et lite fartøy var jeg ikke klar over dette, forteller han.

Si fra!

Advokat Ståle Hellesø sier det er aksept for å melde fra om et pågående røktingsbrudd til FMC og Fiskeridirektoratet, og at både Kystvakten og politiet synes å mene det samme.

Ståle Hellesø er ansatt som advokat i Norges Fiskarlag og har bistått Stig Verkko i denne saken.

– Denne saken går på røktingsplikten og når det er uaktsomt og straffbart for en enefisker med båt på 8 meter ikke å røkte innen fristen når det er dårlig vær, forklarer Hellesø.

Han sier det ikke noe lovkrav om å si fra om at man ikke får til eller klarer å se til bruket.

– Jeg tenker det er hensiktsmessig at vi i Fiskarlaget derfor informerer våre medlemmer om dette og anbefaler dem om å melde fra til Fiskeridirektoratet når det er dårlig vær, sykdom eller skade på båt som gjør at høvedsmannen ikke kan overholde røktingsfristen.

– Min erfaring er at det er best å varsle. Om man ikke sier fra er det mye verre, forteller Fiskarlagets erfarne advokat.

Han legger også til at myndighetenes og Fiskarlagets arbeid for å forebygge ulykker på havet skulle tilsi at det kan forekomme behov for å ikke å følge opp røktingsplikten.

– Alle fiskere ønsker best mulig pris for det som tas opp av havet. Både fisk og skalldyr kan forringes hvis de står lenge i redskapene. Jeg vet at fiskerne ønsker å få best mulig pris for sjømaten og det er også derfor innlysende at det er få, om noen, som derfor bevisst lar bruket stå for lenge. Min erfaring er også at det bare unntaksvis er slik at myndighetene ikke aksepterer avvik i slike saker som dette, understreker han.

Er straffereaksjon

Ståle Hellesø opplyser at Stig Verkko har fått en såkalt påtaleunnlatelse. Det betyr at han har fått en straffereaksjon, men at han slipper å betale boten.

– Jeg har denne uken gjentatt min henstilling til politiet om å henlegge saken etter bevisets stilling. Flere forhold taler for at det er et grep politiet kan ta i en sak som dette. Vi har så langt ikke fått gjennomslag for dette synet, forteller Ståle Hellesø.

Det betyr at Stig Verkko i samarbeid med Ståle Hellesø nå har en frist på en måned der det kan vurdere om de likevel skal fremme ønske om rettslig behandling av saken.

– Det er en rekke momenter i denne saken som gjør at jeg vil kalle den for prinsipiell og interessant å prøve for retten. Samtidig er det noe med belastningen for Stigs del og hvor mye tid og energi man skal bruke på saken.