Emma på praksis
Student i Tromsø
– Jeg vil bli fisker. Det sier fiskerifag-student Emma Refsnes Prytz (22) fra Sørfjorden på Fosen, som i høst får bred innsikt når hun skal ha praksisopphold hos oss i Fiskarlaget.
Yrkesvalg er et vanskelig valg for mange av oss. Også for trønderske Emma.
Hun har hatt en drøm om å bli politi, derfor tok hun idrettsfag på videregående. Så gikk hun inn i marinen og avtjente verneplikten på en fregatt.
Nå er hun student på tredje året i Tromsø, der fiskerifag står på «menyen».
– Jeg har en viss basiskunnskap om hvordan næringen er organisert og hvordan det jobbes for fiskerne, sier 22-åringen som nok kan litt over gjennomsnittet i sitt årskull om fiskeri.
Slekt av fiskere
Morfaren eier «Trønderhav» og venter på nybåt, og halve slekta arbeider allerede i rederiet. Mor er regnskapsfører på land, og selv har hun mer og mer lyst til å bli fisker.
– Ja, jeg ønsker egentlig et yrke med fysisk aktivitet og gjerne ute, sier hun.
Emma Refsnes Prytz ønsket å komme på praksis til Fiskarlaget for å få mer innsikt i alt som organisasjonen gjør for å tilrettelegge for medlemmene.
Hun loves bra utbytte.
– Ja, Emma vil få en unik innsikt i hvordan vi i Fiskarlaget arbeider etter de tre praksisukene i høst. Det sier assisterende generalsekretær Jan Birger Jørgensen (bildet over) som har hovedansvar for studentenes praksisopphold.
Fiskarlaget har i mange år tatt imot inntil to studenter fra Norges fiskerihøgskole, som er en del av Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved Universitetet i Tromsø.
Under praksisoppholdet er de fleste i kollegiet i Norges Fiskarlags administrasjon involvert for å bidra til at studentene får innsikt om de ulike saksfeltene og ansvarsområdene vi arbeider med.
I samtale med Marianne Sandstad som er avdelingsleder i Nord Fiskarlag, og samlokalisert med Norges Fiskarlag i Trondheim.
Mange møtepunkt
Emma startet denne høsten på det tredje og siste året i sitt bachelorløp, og vil under praksisperioden også få møte landsstyret, medlemslagene og tariffseksjonene, som denne høsten skal reforhandle overenskomsten.
Det er lagt opp til at hun også får delta når Nord Fiskarlag setter sitt årsmøte i Bodø i midten av oktober.
– Jeg har fulgt godt med på det som rører seg i Fiskarlaget i det siste og det blir spennende både å få mer kunnskap om hvordan organisasjonen arbeider, og ikke minst se fra innsiden hvordan et årsmøte planlegges og gjennomføres. I år blir det jo også ekstra spennende å følge årsmøtene og for meg som student er dette en unik mulighet til å følge Fiskarlaget i viktige interne prosesser, sier hun.
Karin M. Romundstad er en av de mange som i løpet av uka skal dele innsikt og kunnskap om organisasjonen med Emma. Her er de to i en prat i kaffekroken ved Fiskarlagets kontor i Trondheim.
Mange fagområder
Det er spesielt den første praksisuka lagt opp til et omfattende program sammen med kolleger tilknyttet administrasjonen i Trondheim.
– Det som slo meg da jeg så programmet for uka var at dere arbeider med så utrolig mange ulike tema og fagområder og at alt dette henger sammen for å gi medlemmene en best mulig service og oppfølging, sier Emma.
– Vi som er studenter vil jo gjerne lære mest mulig i løpet av en praksisperiode, og programmet så langt tyder på at jeg får veldig innholdsrike uker, sier Emma Refsnes Prytz.
Praksisukene klaffer også med flere viktige hendelser utover høsten. I tillegg til deltagelse på årsmøtet i Nord Fiskarlag, så er det også aktuelt med deltagelse ved bordet når fiskeridirektøren holder sitt todagers reguleringsmøte i starten av november.