Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
10.01.2018

Elever øker verdiskaping

Finale denne uken

Elever i hele landet har jobbet med forslag til hvordan sjømatnæringen kan få økt verdiskapning og flere arbeidsplasser. Denne uken skal en vinner kåres under et finalearrangement i Stavanger.

Det er Sett Sjøbein, Ungt Entreprenørskap og Stiftelsen Nor-Fishing som inviterer til nasjonal finale for prosjektet «Ringer av vann-Sjømat for fremtiden».

Arrangementet holdes ved Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag 12. januar.

Leder Janita Arhaug i Sett Sjøbein opplyser at det holdes semifinale på formiddagen der en fagjury får presentert alle løsningsforslagene. Juryen innstiller så tre lag som skal videre til en superfinale. De tre lagene skal fremføre sine presentasjoner på nytt fra scenen foran deltakerne under et lunsjarrangement på «Det Norske Måltid» og vinnerlaget kåres ved en avstemming via mobilappen til Kahoot.

Innovasjon

I 2016 fikk Sett Sjøbein et oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet; å samarbeide med Ungt Entreprenørskap for å gjennomføre en landsdekkende marin innovasjonskonkurranse for elever i videregående opplæring. Satsningen fikk navnet «Ringer av vann – Sjømat for fremtiden».  Gjennom dette samarbeidet, fikk sjømatnæringen en unik mulighet til å spre oppdatert kunnskap til de unge.

Omfattende deltagelse

Sett Sjøbein videreførte prosjektet i samarbeid med Ungt Entreprenørskap i 2017. Over 1000 elever i ti fylker deltok på innovasjonscamper der vi gav de i oppdrag å ta utgangspunkt i ressurser fra havet eller innsjøer og utvikle en tjeneste eller et produkt som vil bidra til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i tilknytning til sjømatnæringen.

Næring med muligheter

I 2017 eksporterte Norge sjømat for 94,4 milliarder kroner. Dette gjør sjømat til en av våre viktigste eksportartikler. Til tross for dette har de unge lite kunnskap om bransjen og yrkesmulighetene den tilbyr.  For mange av ungdommene var dette det første møtet med sjømatnæringen. – Vårt mål med Ringer av vann-prosjektet er at flere unge får øynene opp for mulighetene i sjømatnæringen, også som framtidig arbeidsplass, enten som ansatt eller ved å starte egen bedrift, sier Janita Arhaug, leder for Sett Sjøbein.  Ungdom har så mye å bidra med bare vi slipper dem til. Om lag 200 ideer har elevene jobbet med i løpet av denne konkurransen, og vi er veldig imponert over elevene og hvordan de har jobbet med våre utfordringer.

For å kunne gjennomføre en nasjonal finale var vi avhengig av en sponsor, og det fikk vi i Stiftelsen Nor-Fishing, sier Arhaug. 10. – 12. januar reiser fylkesvinnerne, 45 elever sammen med sine lærere, til Stavanger for å delta i en nasjonal finale i tilknytning til «Det Norske Måltid» i Stavanger. Der skal elevene få påfyll av mer kunnskap om sjømatnæringen, før de får et nytt oppdrag de skal løse og så skal den nasjonale vinneren kåres fredag 12. januar på Clarion Hotel Energy.

Sjømatnæringa får vist seg fram

– Dette er et godt eksempel på samarbeid mellom skole og næringsliv. Vi bygger kunnskap om sjømatnæringen, samtidig som elevene får prøvd seg på innovasjon, nytenkning og samarbeid. Læringen blir virkelighetsnær og det engasjerer elevene, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Te av tørket tang fra Lofoten, oppvaskmiddel av galleblære, biodrivstoff fra fiskeavføring og eksport av norsk havvann er blant ideene elevene har kommet opp med.

Elever fra Hedmark, Vestfold, Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark deltar i prosjektet dette skoleåret.

Viktig tiltak

Stiftelsen Nor-Fishing ønsker å støtte ulike tiltak som bidrar til oppmerksomhet og rekruttering til sjømatnæringene. «Ringer av vann» er derfor et naturlig prosjekt for oss å være med på. Det er utrolig inspirerende å møte unge med spennende ideer, og ikke minst entusiasme og pågangsmot, sier Liv Holmefjord som er styreleder i stiftelsen.

Mer om «Det Norske Måltid»

Landsfinalen holdes altså knyttet an mot «Det Norske Måltid» som har et omfattende program kommende fredag:

13:00-14:00 Lunsjbuffet

Meny tilberedt av elever fra Matfag VK1 Jåttå VGS i Stavanger, basert på finalistråvarer til Det Norske Måltid og Jærske spesialiteter. Det blir en markering med en produsent som vant DNM i 2015 og som forteller sin historie + markering med Harald Osa og Jostein Soland som startet DNM for 10 år siden.

14:00-14:45  Miniseminar -med statssekretærene Roy Angelvik fra Nærings- og fiskeridepartementet og Hanne Maren Blåfjelldal fra Landbruks- og matdepartementet – en samtale ledet av Ingveig Tveranger

18:00 –  Finale Det Norske Måltid

Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge. Konkurransen har som mål å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet til norsk matproduksjon.

Stjernekokken Even Ramsvik skal jobbe med de 39 flotte finalistproduktene og sette sammen en uforglemmelig meny. En helaften med prestisjetunge prisutdelinger og underholdning. Konferansier for kvelden er Ingveig Tveranger.