Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
10.04.2014

Dronningen kommer

Deltar på Nor-Fishing

Den offisielle åpningen av Nor-Fishing den 19. august 2014 vil bli historisk. Vanligvis har kongen eller kronprinsen deltatt. Det blir føste gang slik at et kvinnelig medlem av den norske kongefamilien representerer kongefamilien alene ved den offisielle åpningen av messa.

Nor-Fishing 2014 blir sterkt preget av kvinner i sentrale roller. I tillegg til H.M. Dronning Sonja vil fiskeriminister Elisabeth Aspaker være til stede, sammen med Trondheims ordføer Rita Ottervik og fiskeridirektø Liv Holmefjord (bildet), som i tillegg er styreformann i Stiftelsen Nor-Fishing.

På sine nettsider skriver Nor-Fishiing at det ikke føste gang en dronning er til stede ved en fiskeriutstilling i Norge. Allerede i 1908 var Dronning Maud med Kong Haakon til den store Skandinaviske Fiskeriutstillingen i Trondheim. Utstillingen varte i ikke mindre enn to måneder. Den offisielle åpningen ble foretatt av H.M. Kong Haakon den 1. juli 1908, og hele den kongelige familie, med fem år gamle Kronprins Olav som det populære midtpunkt, var til stede ved utstillingens føste to uker.

Siden da har svært mange av fiskeriutstillingene Nor-Fishing og Aqua Nor blitt åpnet av de kongelige. Fra 1960 til 1976 ble alle utstillingene åpnet av H.M. Kong Olav. Kronprins Harald tok over og foresto den offisielle åpningen i 1978, mens Kong Olav kom tilbake ved åpningen i 1984. Siste gang Kong Olav foresto åpningen var i 1988, bare tre år fø sin død. Siden da har Kong Harald og Kronprins Haakon skiftet på om å foreta den offisielle åpningen.

Norges Fiskarlag deltar også på messen med egen stand. Vi kommer tilbake med mer informasjon og omtale av hvordan vil ønsker å bruke årets stand for å fremme organisasjonen frem mot messeåpningen, samt at det blir omtale i messenummeret av medlemsbladet Mea.