Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
23.08.2022

Dronningen åpnet

Bluewild fikk pris

– Fiskerimessa har gjennom sju tiår vært et sentralt møtested for næringen. Jeg håper på godt besøk og mange gode møter med dyktige, fremoverlente og innovative kolleger, sier leder i Norges Fiskarlag Kåre Heggebø på åpningsdagen for årets Nor-Fishing.

Fiskerimessa i Trondheim har siden 60-tallet vært en av landets viktigste møteplasser for fiskeri- og sjømatnæringen.

Kåre Heggebø sier han venter storinnrykk når portene tirsdag ble åpnet uten restriksjoner etter pandemien.

– Ja, jeg tror ekstra mange i år vil finne vegen til Trondheim. Fiskerimessa er både et viktig faglig og sosialt møtepunkt og det er alltid interessant og nyttig å delta fordi det er så mye utvikling som pågår fra år til år i denne spennende næringen, sier han.

Kåre Heggebø (t.h.) sammen med kolleger før åpningen tirsdag, t.v. Robert Eriksson i Sjømatbedriftene og Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.

Prominent åpning og pris for trål

Dronning Sonja var i år, til liks med i 2014, til stede for å delta under åpningsmarkeringen. Hun fikk se at nettopp næringens innovasjon var det som ble satt i høysetet og fremhevet av både styreleder Kjell Ingebrigtsen – og vinnerne av årets innovasjonspris.

For en av programpostene under åpningen var nettopp innovasjon.

Vinner av årets innovasjonspris ble Bluewild for ECOFIVE-konseptet. Det står for «Eco-Friendly Fishing Vessel» og skal gi langt lavere miljøavtrykk, bedre fiskekvalitet og tryggere arbeidsmiljø. Et svært drivstoffgjerrig fremdriftssystem og en revolusjonerende løsning for ombordtaking av fisk er bare to av nyvinningene på det nye fartøyet.

Det er rederiet Bluewild AS og designselskapet Ulstein Design & Solutions AS som står bak konseptet.

Bluewild-reder Tore Roaldsnes takker for prisen, sammen med salgssjef Erwin Jager i Ulstein Design & Solutions, som fikk prisen overrakt fra fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Bak – programleder Erik Solbakken og juryleder Odd Berg.

Og fiskeri- og havministeren påpekte i sin fremleggelse av juryens avgjørelse at innovasjon kanskje er det viktigste vi kan gjøre nå i den tiden vi er.

Tidligere messegeneral Odd Berg har vært juryleder og fortalte at Innovasjonsprisen ble etablert for nesten 30 år siden. Den gis som en pris på 100 000 kroner og et diplom.

Odd Berg understreket at juryen ser etter prosjekt som har betydning for rasjonelle arbeidsmetoder, bærekraft og bidrar til utvikling av næringen.

Tore Roaldsnes sier han er glad for annerkjennelsen og at dette kommer etter mange års arbeid med ideen.

De to representantene intervjues her til Nor-Fishings digitale flater, som også er en del av messetilbudet.

– Vi lever for og av innovasjon, påpekte salgssjef Erwin Jager i Ulstein Design & Solutions og la til at en slik annerkjennelse betyr mye for et slikt omfattende prosjekt.

– Ja, dette har vært en lang og krevende prosess. Når andre vurderer det som prisverdig gjør det det lettere å ta det siste steget, supplerte Roaldsnes.

ECOFIVE har tatt mål av seg til å være et nytt totalkonsept for fabrikktrålere. 

Les mer og se pressemelding, tekst og video fra Ulstein da kontraheringen av prosjektet ble offentlig i februar i år.