24.09.2024

De unge er fremtiden

Kronikk

-Dette er ikke tiden for storslåtte rekrutteringskampanjer til fiskeflåten. Dette er tiden for realisme og ærlighet mot ungdommen, skriver Fiskarlagets Hanna Bakke-Jensen i denne kronikken som har stått i Fiskeribladet.

Rekrutteringen til fiskeflåten har de siste årene vært gode, gjerne bedre enn god. Andelen fiskere under 30 år øker og var i 2023 på over 21 prosent. Til sammenligning var denne andelen 15 prosent i både 2013 og 2003. Antallet kvinnelige fiskere har økt med 136 fiskere siden 2019, og var i 2023 på over 500. Og antallet søkere til yrkesfagslinjen fiske og fangst har økt med over 100 elever fra 2019 til 2024. Fiskeryrket er populært blant de unge langs kysten. Vi er langt forbi tiden hvor ungdommen ble frarådet et yrke på havet.

Ungdommen har de siste årene kunnet entre et yrke med en annerledes hverdag, spennende arbeid, høy selvstendighet, mye fritid for de i turnus, og store opplevelser og gode lønninger. Dette har gjort yrket attraktivt. Noe det fortjener å være.

Men fiskeflåten og fiskerinæringen er på vei mot tøffere tider. Kvotene på flere av våre viktigste bestander går ned, samtidig som kostnadene øker. Lavere kvoter, høye renter og høye avgifter, som CO2-avgiften, vil legge et betydelig press på lønnsomheten i flåteleddet. Det kommer også ungdommen til å kjenne på.

Inngangen til yrket kommer til å bli trangere, uansett hvilken vei de velger. Opplæringskontorene melder allerede om at det er vanskeligere å finne læreplasser til alle. Også rekrutteringen til yrket via åpne fiskerier kommer til å bli krevende de neste årene.

Selv om vi står foran tøffere tider, så må vi fortsatt sikre rekruttering til yrket, men vi må gi ungdommen realistiske forventninger. Man rekrutterer for både gode og dårlige år. Da må vi sørge for å gi de unge gode råd, og forberede de på at de skal inn i en naturgitt næring hvor svingninger er en del av dens natur.

Vi må sikre mangfold i kompetansen som kommer inn i fiskeflåten. Kvotenedgangen kan være en gylden mulighet for det. Den får oss til å tenke nytt. Fiskeflåten trenger ikke bare fiskere, men kokker, maskinister, nautikere og mange flere. Dette er alle utdanninger med muligheter i fiskeflåten, men også kompetanse som kan brukes andre steder. Kanskje er dette tiden for at ikke all ungdom går rett inn i fiskeryrket, men henter erfaring i andre næringer, erfaringer de kan komme tilbake til fiskeflåten med. Erfaring som kan bidra med å utvikle flåten videre.

Samtidig er det viktig å ta vare på ungdommen i næringen og beholde de som allerede er her. Fiskeflåten må sørge for at den er en attraktiv arbeidsplass med gode fasiliteter og trivsel om bord. Rederiene som tar om bord lærlinger og mannskap har et ansvar for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø. Næringen må aldri glemme historiene om trakassering og mobbing om bord. Arbeidet for å forhindre og forebygge mobbing og trakassering er en maraton, ikke en sprint. Hvert rederi må sørge for at de har gode rutiner på plass, og hver fisker må være sitt ansvar bevisst.

Før jeg avslutter har jeg lyst til å komme med en liten bønn til fiskeflåten. Vi har veldig mange flotte ungdommer som er klar for å bli en del av næringen vår, men mange av de får ikke lærlingplass. Jeg håper alle som kan tar inn lærlinger fremover. Hjelp dem med å sikre fagbrevet.

Vi skal gi ungdommen realistiske forventninger til hvilken næring de skal inn i, også de positive. For de skal inn i en fantastisk næring. De skal bidra til å høste verdens mest bærekraftige mat. De skal være med på laget som mater en hel verden. De skal få oppleve naturen på sitt beste og sitt verste. De skal få se deler av verden få andre får oppleve. De skal få kjenne på spenningen av å jakte den store fangsten, og lykkerushet man får når den kommer om bord.

Vi skal gjennom noen vanskeligere år fremover, men en ting er sikkert. De unge som går inn i næringen nå og står utfordringene av – de kommer til å bli dyktige fiskere. De er framtiden til norsk fiskerinæring.


Hanna Bakke-Jensen er rådgiver i Norges Fiskarlag.