Behandlet reguleringene
Landsstyret
Landsstyret i Norges Fiskarlag behandlet forrige uke våre forslag til reguleringer for 2025. Rundt 30 innspill oversendes nå til Fiskeridirektoratet og videre behandling i reguleringsmøtet.
Landsstyret var torsdag og fredag samlet i Trondheim for å behandle Fiskarlagets innspill til hvordan Fiskeridirektoratet bør legge opp de ulike fiskeriene neste år. I denne prosessen er det gjort et omfattende arbeid i dialog med våre medlemslag, og altså med en sluttbehandling i landsstyret.
Reguleringsmøtet
Det er Fiskeridirektoratet som arrangerer reguleringsmøtet, som ledes av fiskeridirektøren. Høstmøtet behandler forslag til neste års reguleringer, mens møter på forsommeren omhandler behov for å justere inneværende års reguleringer og andre aktuelle eller særskilte problemstillinger.
Årets møte holdes 6. og 7. november ved Clarion Hotel Admiral i Bergen. Fiskarlaget stiller som vanlig med en bredt sammensatt delegasjon av tillitsvalgte og ansatte i reguleringsmøtet.
Se sakslisten
Fiskeridirektoratet legger ut saksliste med alle innspill på sitt nettsted.
- Saksliste og innspill til årets reguleringsmøte (ekstern lenke)
Karl Oskar Sævik har ordet. Han er tredje vara for Arnstein Næss og representerer Sør-Norges Fiskarlag.
Om våre innspill
Fra landsstyrets behandling nevner vi følgende momenter:
Hvitfisk
- Vi har fremmet krav om at myndighetene iverksetter midlertidige ekstraordinære reguleringstiltak i hvitfisksektoren nord for 62° N i 2025 som følge av en dramatisk kvotenedgang for flere sentrale fiskebestander
- Innføring av midlertidige driftsordninger for alle flåtegrupper i lukkede fiskeri etter torsk, hyse og sei nord for 62° N for å legge til rette for lønnsom drift i flåteleddet og samtidig bidra til å jevne ut sesongtoppene noe slik at tilføringen av råstoff til landindustrien spres utover året.
- Samt – en kritisk gjennomgang av avsetninger som tas fra toppen av torskekvoten
- Det legges til grunn at kvotene på torsk fordeles mellom fartøygruppene i henhold til Stortingets ulike vedtak i forbindelse med behandlingen av kvotemeldingen. Vi har samtidig påpekt i vårt vedtak og innspill til reguleringsmøtet at dette er en fordeling som ikke er i tråd med Fiskarlagets landsmøtevedtak.
- Blåkveite: Vårt innspill er blant annet at det innføres én periode i blåkveitefisket
- Vi ønsker å videreføre fordelingen av brosme- og langekvotene mellom fartøy under 28 meter og fartøy over 28 meter, og foreslår differensierte maksimalkvotenivåer for regulering av åpen gruppe (fartøy under 28 meter) i fisket etter både lange og brosme.
Pelagisk
- Nvg-sild: Det legges til grunn at den nasjonale kvoten på norsk vårgytende sild fordeles mellom fartøygruppene i henhold til Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av kvotemeldingen. Sildestigen er i tråd med Landsmøtet sitt vedtak.
- I alle pelagiske fiskerier: Kvotefleksibilitetsordningen der fiske ut over 110 prosent på enkeltfartøy må kvotebelastes påfølgende års fartøykvote må innføres også i fisket etter norsk vårgytende sild og gjeninnføres i fisket etter makrell, som ble fjernet for 2024.
- Landsstyret etterlyste igjen at sammenslåingsordningen for fartøy under 11 meter hjemmelslengde også må gjøres gjeldende for pelagiske fiskerier.
Skalldyr:
- Økt omsetningskrav og kvotedifferensiering mellom fiskere på blad A og blad B i kongekrabbefisket for 2025.
Øvrig:
- Vi foreslår en rekke endringer i rekrutteringskvotebonusordningen, herunder å endre på størrelsesbegrensningene i de ulike fiskeriene, tillate samfiske med andre fiskere i lukket gruppe og gi bonus i fem år uavhengig av om en går inn i lukket gruppe.
Landsstyret er bredt sammensatt både geografisk og driftsmessig. Her deler Oddbjørn Valter Larsen (i midten) sine innspill, mens f.v. Tor Gunnar Martinsen, Sturla Hepsø, Mathilde Rochmann og Einar Helge Meløysund er i lyttemodus. Larsen møtte for øvrig i landsstyret for første gang. Han er 2. vara for Jan Petter Børresen i Nord Fiskarlag.