Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
24.10.2019

Avtaler for nvg og kolmule

Forhandlet i London

Norge, Russland, EU, Færøyene og Island er enige om totalkvotene for sild og kolmule i 2020, men er fortsatt uenige om fordelingen landene imellom.

Totalkvoten for silda neste år blir på 525.594 tonn. Det er en nedgang fra fjorårets kvote på 588.562 tonn.

I en pressemelding sier fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik at han er fornøyd med at vi denne gangen ble enige om å fastsette totalkvoten i tråd med forvaltningsplanen for vårgytende sild. Totalkvoten er også i tråd med rådet fra Det internasjonale havforskningsrådet (ICES).

Landene er fortsatt uenige om hvor stor del av totalkvoten hvert land skal ha.

– Jeg er skuffet over at partene ikke har klart å bli enige om hvordan vi skal fordele silda. Dette gjelder også for makrell og kolmule, og det er sterkt beklagelig, sier Nesvik.

Endelig kvote i 2020 for norske fiskebåter blir fastsatt senere.

Norge ønsker kartlegging

Norge foreslo et vitenskapelig arbeid for å kartlegge sildebestandens utbredelse i nasjonale soner og i internasjonalt farvann. Arbeidet starter nå, og forskere fra alle involverte parter blir invitert til å delta.

Avtale om kolmule

Det er også inngått avtale om forvaltningen av kolmule for 2020 mellom kyststatene Norge, EU, Island og Færøyene. Avtalen innebærer en totalkvote for neste år på 1 161 615 tonn. Det er en liten oppgang fra i år. Heller ikke for kolmule har landene blitt enige om hvor mye av kvoten hvert enkelt land skal få.

Endelig kvote for norske fartøy i 2020 vil også for kolmule blir fastsatt senere.

Brexit

Det er ennå knyttet en del usikkerhet til om Storbritannia går ut av EU og eventuelt når det skjer. I utgangspunktet vil ikke dette få noen direkte konsekvenser for avtalen.

– Det vil uansett bli bilaterale forhandlinger om adgang til hverandres soner senere i høst, så denne avtalen står således uavhengig av en eventuell Brexit, sier Audun Maråk.

Det er også avklart at Norge og EU vil møtes senere i år for å avtale gjensidig adgang til å fiske sild og kolmule i hverandres soner.

Norges Fiskarlag var i forhandlingene representert ved Kåre Heggebø, Henning Veibust, Audun Maråk og Jan Birger Jørgensen.