13.09.2024

Åpnet strandryddeuka

Frøya i Trøndelag

Lokallagsleder Trond Harald Iversen målbar fiskernes stemme under den nasjonale åpningen av strandryddeuka, som i år ble holdt på Frøya i Trøndelag, der ordføreren er rystet over alt søppelet som driver i land.

Arrangementet på Frøya åpnet med en rundebordskonferanse i kommunestyresalen i øykommunen, der både havbruk og fiskeri bidrar til et stort antall arbeidsplasser.

Viktig å rydde

-Det er nødvendig å rydde i naturen og det er hver eneste dag mange tiår med synder som treffer mer enn 5 000 øyer, holmer og skjær i kommunen vår. Vi drukner i søppel, sa ordfører Kristin Strømskag (H) under rundebordskonferansen.

Odd Arne Arnesen fra Mausund feltstasjon mener det er et stort sprik mellom behovet for innsats og den innsatsen som samfunnet tilrettelegger for.

Det er en historie om mer enn 50 år med plast og marint avfall som hver eneste dag driver i land på øyrekka ytterst i Trøndelag.

Arnesen fortalte at de seks fast ansatte kystrenovatørene ved stasjonen, sammen med frivillige til nå i år har samlet inn mer enn 1100 tonn avfall.

-Uten en ren fjære er det en tapt kamp for fiskeri og havbruk som vi lever av, sa han.

Fra sjømatnæringen var fiskerne representert av lokallagsleder Trond Harald Iversen i Frøya og Hitra Fiskarlag, mens Maria Gaasø representerte Salmar rundt bordet i kommunestyresalen.

Disse deltok under den nasjonale åpningen av årets strandryddeuke:

Hold Norge Rent, HNR Samfunnsbedriftene
Nettverk for fjord- og kystkommuner, NFKK
Norske Havner
Salt
Trondheim Havn
ReMidt
Salmar
Norges Fiskarlag
Mausund Feltstasjon
Frøya kommune

Store mengder

Fisker Trond Harald Iversen, som også leder det lokale Fiskarlaget, sier de stadig får avfall i garnene og at oppfisket avfall tas med til land.

-På denne måten bidrar vi litt, og samtidig opplever jeg at vi som næringsaktører er veldig bevisste på å ikke kaste eget avfall på sjøen, slik mange gjorde før.

Det rareste jeg kan komme på i farta er da vi fant et stort kjøleskap som lå og duppet i vannet langt ute i havet under en breiflabbtur. Når vi fisker breiflabb så er det garn som settes på mange hundre meters dyp. Vi får jevnlig opp plast når vi drar disse garnene, forteller han.

Fra kommunestyresalen på Frøya fredag formiddag. Deltagerne rundt det innerste bordet representerte hver av deltagerorganisasjonene under åpningen av strandryddeuka. En sammenfatning av deres bidrag vil bli oversendt til myndighetene som et innspill og bidrag fra deltagerne i møtet.

-Vi har viktig rolle

Under rundebordskonferansen sa lokallagslederen at fiskere spiller en avgjørende rolle i å beskytte havmiljøet ved å håndtere avfall på en forsvarlig måte.

-Dette er noe vi i Norges Fiskarlag har jobbet mye med den senere tiden, og noe vi fortsatt ønsker å ha trykk på i tiden fremover, sa han.

Havneløsninger!

Trond Harald Iversen etterlyser nå gode løsninger for å få levert avfall i havn.  

For snart ett år siden kom et nytt regelverk , med formål om å verne havmiljøet ved å øke tilgangen til og bruken av mottaksordninger for avfall i havner.

-Vi trenger å enkelt kunne levere avfallet når vi kommer til kai.

Forskriften pålegger havner å ha mottaksordninger for både eget avfall og oppfisket avfall, og skal i tillegg tilrettelegge for ombruk og materialgjenvinning.

-Nå har det snart gått ett år, og vi opplever stadig at havnene ikke har tatt regelverket inn over seg. For å hjelpe havnene på vei har Norges Fiskarlag laget ei ønskeliste med hva vi mener må være på plass for at vi skal kunne levere avfall på en ordentlig måte, sa han og serverte deltagerne en rikholding liste:

· Containerne må være tilgjengelig 24t i døgnet

· Containeren bør være mulig å låse opp for alle

· God og enkel merking (standardisering)

· I de større havnene bør det være mulig å avhende større redskaper, som trålposer og lignende

Informasjon: Ønsket er en nasjonal oversikt via Barentswatch som beskriver hvor man kan levere avfall og hvilke fraksjoner den enkelte havn tilbyr.

I tillegg ønsker fiskerne å kunne levere ordinære fraksjoner som vanlige husholdninger kan, samt:

· spesialavfall (lyspærer, spillolje, oljefilter mm.)

· matavfall

· oppfisket avfall

· fiskeredskaper som inneholder plast

· paller

Et symbolsk bilde om fiskernes betydning, før og nå. Som du ser av teksten mellom Trond Harald Iversen og Marianne Sandstad i Fiskarlaget Nord, så var fiskerne også tett på da den norske gullbeholdningen ble berget i de første dagene av okkupasjonen i aprildagene 1940.

Viktig for fiskerne

-For oss er det viktig at dette kommer på plass, og vi foreslår derfor at havneneier må ta større eierskap til dette, og starte en dialog med de lokale fiskarlagene om hva de trenger, og hvordan det bør legges til rette.

I tillegg bør alle havner pålegges å informere om hvilke fraksjoner de tar imot, og kostnader ved dette i BarentsWatch. Dette vil gjøre det mye enklere for oss å planlegge hva vi kan levere hvor, og hvilke fraksjoner vi skal sortere i om bord.

Han fremholdt også hvor viktig det er at Fiskeridirektoratets opprenskningstokt kan fortsette som en årlig aksjon.

-Det er viktig at direktoratet får tilstrekkelig finansiering, sa han avslutningsvis.

Seniorrådgiver Maria Pettersvik Arvnes har administrativt ansvar for Fiskarlagets arbeid med miljø og marint avfall. Her er hun sammen med kollega og avdelingsleder Marianne Sandstad i Nord Fiskarlag i det ryddelagene under fredagens aksjon på Frøya er i ferd med å vende tilbake til ReMidts lastebil med dagens fangst fra fjæra på Dyrøya.


Mange rydder

Sjømatnæringen rydder flere steder langs kysten i høst.

Se video fra vår deltagelse i Balestrand torsdag 12. september

Ordfører Kristin Strømskag (H) på Frøya åpnet strandryddeuka sammen med barn fra skolene i øykommunen.

Åpning med barn og unge

Etter rundebordskonferansen var det offisiell markering og åpning av strandryddeuka sammen med barn og unge fra skolene i øykommunen (bildet over)

Deretter ble deltagerne busset til Dyrøya der det i sterk vind og til dels ufyselig vær ble gjort en drøy times innsats i fjæra. i bildet (over) er alle utstyrt med hansker og søppelsekk for å bidra.

De knappe 20 deltagerne fra de ulike organisasjonene og det offentlige fant og samlet inn drøyt 86 kilo plastfragmenter, i form av tauverk, avkapp, klatretau, klesklyper, et bilhjul, husholdningsplast og en stor kjegle. Det ble også funnet en alvorlig stor plastkanne og biter av mye uidentifisert avfall.

Fra informert hold i avfallsselskapet ReMidt ble det opplyst at det er svært mange på de bebodde øyene i kommunen som aktivt bidrar til å holde nærmiljøet så ryddig som det er mulig.

De mange tusen ubebodde holmene i Frøya kommune må jevnlig oppsøkes, noe særlig Mausund Feltstasjon bidrar til. Der er det også nødvendig med jevnlige besøk.


Fiskarlagets landsstyre bidrar til å ta på land rester av en not som ble funnet på Trøndelagskysten.

Sammen med Odd Arne Arvesen har Fiskarlaget ved flere anledninger deltatt i slik rydding, og vi har med selvsyn erfart at det er en enorm jobb som gjøres for å hindre at skjærgården oversvømmes av gamle plastsynder.

Vi oppfordrer derfor alle gode krefter til å bidra til dette, for eksempel nå under årets strandryddeuke.

Les mer om hva du kan gjøre for å delta hos Hold Norge Rent.

I forbindelse med åpningen av strandryddeuka ble tre politiske krav fremmet fra Samfunnsbedriftene, NFKK og Hold Norge Rent på Frøya

  • Staten må ta ansvar: Det er behov for forutsigbar og langsiktig finansiering av frivillig opprydning av marint avfall. Frivilligheten må støttes for å bevare engasjementet.
  • Refusjonsordningen må være god nok: De kommunale avfallsselskapene må få dekket sine utgifter til å ta imot eierløst marint avfall for å unngå brudd med selvkostprinsippet.
  • Produsentene må ta ansvar: Vi trenger gode produsentansvarsordninger som sørger for at produsentene får ansvar for å redusere forsøpling og finansiere opprydning av sine produkter.

En fin gjeng bidro til å gjøre en forskjell under åpningen av årets strandryddeuke på Frøya!