Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
18.07.2014

Anna på Vinje

Hyllest til fiskerkvinnene

Søndag 22.06.2014 ble fiskerkvinnen «Anna på Vinje» hedret på Øksnes. Skulpturen av ble avduket av Fylkesmann Hill-Marta Solberg i Fiskeværet Skipnes. Skulpturen av «ho Anna», er blitt kjent med gjennom Johannes Røtveit sine bøker. Anna er blitt et symbol på kystkulturen og sterke kvinner langs hele norskekysten. Nordland Fylkes Fiskarlag har bidratt med økonomisk støtte til skulpturen.

Anna er en kvinne som bodde på Vinje i Øksnes. Som 3-åring døde faren hennes på havet. Anna vokste opp og giftet seg og fikk 10 barn. Annas mann og fem av hennes barn omkom rett utenfor Flagghaugen. Flagghaugen er kjent for å være et værhardt område.

Anna er på mange måter blitt et symbol på fiskerkvinenne som fungerte som «limet» i kystsamfunnet fø i tiden. Anna måtte ta vare på hus og hjem, unger og gamle, fjøs og dyr da mennene rodde fiske. Kvinnene måtte ta seg av resten av familien, hvis ektefelle eller sønner omkom på havet.

Skulpuren av «ho Anna» ble avduket på Flagghaugen i et nydelig vesterålsvær, med storhavet og Tinden som bakteppe. Anne Kirsti Thorvaldsdatter Lind har laget skupturen.

Navnet på haugen stammer fra fø i tiden da fiskerne heiste flagget på nettopp denne haugen, og det var godt nok vær til å gå på havet. Her sto også fiskerkvinnene og speidet etter fiskerne sine.

Ikke et øye var tøt i den store folkemengden på Flagghaugen, da Lena Bye Rødseth fortalte den gripende og sterke historien om blant annet sin far Arne og onkel Oddmund Bye. Disse to har også vært to markante skikkelser i fiskarlaget og begge omkom på havet med få måneders mellomrom. Oddmund omkom i september 2011 og Arne omkom i januar 2012.

Nå står «Anna på Vinje» igjen på Flagghaugen og holder et øye med de som ror fiske, og minnes de som aldri kom hjem.