27.09.2024

Alvorlige funn krever oppfølging!

Torskeoppdrett

Norges Fiskarlag konstaterer med stor bekymring at Fiskeridirektoratet i en ny rapport dokumenterer at det ikke er god kontroll på gyting i merd i torskeoppdrettsnæringen. Mange frykter dette på sikt kan bli ødeleggende for de ville torskebestandene.

Etter vår oppfatning underbygger Fiskeridirektoratets arbeid og rapport vårt landsmøte-krav, om at tildeling av nye tillatelser og lokaliteter til torskeoppdrett nå må stilles i bero.

Kan ødelegge for villtorsken

Det har lenge vært kjent at torskeoppdrettsnæringen har utfordringer knyttet til rømming og gyting i merd. Dette kan forandre villtorskens genetikk og egenskaper. Havforskningsinstituttet viser til at slike genetiske endringer i stor grad vil være irreversible, samtidig som effektene kan akkumulere over tid. Lokale gytefelt og sårbare kysttorskbestander er særlig utsatt.

Havforskningsinstituttet viser i denne sammenhengen til at det er et vesentlig større potensiale for skadelig genetisk påvirkning fra oppdrettstorsk til ville torskebestander, enn det er mellom oppdrettslaks og villaks.

I regjeringens Strategi for bærekraftig framtidsrettet torskeoppdrett ble det i sin tid slått fast at det burde innføres strengere krav til rømmingsforebygging, samt krav om nullutslipp av egg og yngel fra merdene, innen 2015. Torskeoppdrettsnæringen er fortsatt langt unna å oppfylle disse målsettingene.

Tilsynskampanje

Det har også vært flere store rømminger av oppdrettstorsk de siste årene, blant annet i Meløy kommune i Nordland. På det grunnlaget tok Norges Fiskarlag vinteren 2023 initiativ overfor Fiskeri- og kystdepartementet om å iverksette en tilsynskampanje i torskeoppdrettsnæringen.



Fiskarlagsleder Kåre Heggebø sammen med fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen (t.v.) i Arendal i august. Vi er alvorlig bekymret over funnene som fiskeridirektøren har lagt frem.

Kort tid etter fulgte departementet opp Fiskarlagets anmodning. Resultatene som nå framkommer i Fiskeridirektoratets tilsynsrapport, er etter vår oppfatning skremmende.

Useriøse aktører?

Fiskeridirektoratets tilsynsrapport viser at oppdretterne fortsatt ikke makter å forhindre gytemodning hos oppdrettstorsken. Om lag 60 % av oppdrettstorsken var til enhver tid i en grad av gytemodning.

Det var også høye innslag av gytende og utgytt fisk i prøver tatt på slakteri. Torskeoppdretterne selv hadde kun rapportert om at andelen gytemoden torsk var på om lag to prosent. Det framstår som lite tillitvekkende.

Vi konstaterer at torskeoppdrettsselskap uttaler i pressen at svake og sårbare bestander av villtorsk nå gir en unik mulighet for økt vekst i torskeoppdrett. Det er imidlertid i slike tilfeller at den negative effekten av torskeoppdrett vil være særlig stor på de ville torskebestandene. Andre torskeoppdrettsselskap nekter å slakte ut torsk som gyter i merdene, og påklager Fiskeridirektoratets vedtak om dette.

Etter vår oppfatning tar ikke slike torskeoppdrettsselskap utfordringene seriøst.

Behov for gjenfangstordning

Torsk rømmer fortsatt fra merdene i langt større grad enn andre oppdrettsarter. I 2022 utgjorde oppdrettstorsk hovedandelen av all rømt fisk i norsk oppdrettsnæring, til tross for at torsk utgjør en særdeles liten del av oppdrettsproduksjonen. Vi frykter i tillegg at antall rømt oppdrettstorsk kan være betydelig underrapportert.

I utgangspunktet omfatter akvakulturlovens gjenfangstplikt all rømt oppdrettsfisk. Forskrift om fellesansvar for utfisking av rømt oppdrettsfisk omfatter imidlertid rømt laksefisk. Det finnes derfor ingen ordninger som motiverer yrkesfiskere til oppfisking av rømt oppdrettstorsk per i dag.

Den 8. mai i år anmodet Norges Fiskarlag og Nord Fiskarlag derfor Nærings- og fiskeridepartementet om å etablere en god ordning for utfisking av rømt oppdrettstorsk.

Vi forventer at departementet nå vil sende et forslag til en slik ordning på høring.

Krav om oppdretts-stopp

Selv om det åpenbart er behov for å forbedre regelverket for oppdrett av torsk, så må det også sikres at dagens regelverk faktisk blir fulgt. Ikke minst gjelder det melding av rømmingshendelser og forebygging og rapportering av gyting i merd.

Fiskeridirektøren slår i denne sammenhengen fast at videre vekst innen torskeoppdrett må skje innenfor bærekraftige rammer.

Norges Fiskarlags siste landsmøte slo fast at torskeoppdrett ikke måtte påvirke de ville torskebestandene negativt. Inntil det er vist at torskeoppdrettsselskapene har kontroll på rømming og gyting i merd, krevde Landsmøtet at behandlingen av lokaliteter og tillatelser for torskeoppdrett måtte stilles i bero.

Vi ønsker å fortsette dialogen med både departementet, forvaltningen ellers og seriøse torskeoppdrettsselskap om hvordan vi best kan ivareta våre verdifulle ville torskebestander.