Alle er «skårunger»
Fire på førstereis
– Mye mer omfattende enn jeg trodde. Det sitatet kan brukes fra alle de fire du møter her. Alle deltar som førstereis på tariff-forhandlingene i Geiranger.
Norges Fiskarlags tariffseksjoner gjennomfører denne uken tariff-forhandlinger ved Hotel Union i Geiranger.
30 personer deltar i de to forhandlingsdelegasjonene fra Båteierseksjonen og Mannskapsseksjonen.
I alt er det 39 krav som er fremmet overfor motparten og som ligger til grunn for forhandlingsarbeidet som pågår hele denne uken, fra søndag til fredag.
Vi har møtt to tillitsvalgte og to ansatte fra hver av seksjonene, og du får her en smakebit på hva de har å fortelle fra uka så langt.
Jacob Ferkingstad, tillitsvalgt i Båteierseksjonen
– Førstereis og skårunge er et artig ord. Jeg skulle kanskje ha blitt med før, for å si det slik, for det er spennende å være med for aller første gang og det er mye mer annerledes enn jeg tenkte. Det sier den erfarne fiskeren Jacob Ferkingstad (51) fra Åkrehamn på Karmøy.
Han er raus med respekten for kolleger på begge sider av forhandlingsbordet under årets tariff-revisjon.
– Du trenger litt fartstid. De som har vært med en stund er fenomenalt drevne. Dette læres ikke på noen få dager, sier Ferkingstad.
På hjemmebane driver han «Molinergutt», som er det mest kjente av hans tre fartøy. Han har tidligere vært tillitsvalgt i salgslag og det siste året deltatt i styrearbeid i Båteierseksjonen.
Til daglig har han tre ansatte som deltar i fiskerier etter torsk og makrell med snurrevad og not. Han driver også med teiner som verktøy på havet. Under årets forhandlingsuke i Geiranger er det imidlertid nye verktøy som må brukes, med tall, tabeller og krevende sammenhenger å henge med på.
– Det er jo spennende, da. Veldig lærerikt – og du får et innblikk i alt som det ikke snakkes om på kaia, sier han, og legger til:
– Det er så lett å si at «slik skal det være», som vi ofte gjør på kaia, men jeg har allerede forstått at så enkelt er det ikke.
Jacob Ferkingstad sier han tror de færreste fiskere vet hvor mye arbeid det er å både drive på med tariff og med generelt tillitsvalgt- og organisasjonsarbeid.
– Samtidig er det lange dager, men fryktelig interessant i Geiranger, beretter han.
– Har det blitt annerledes enn du trodde på forhånd?
– Ja, og mye mer innviklet og detaljer å sette seg inn i enn forventer. Det er likevel en god dialog over bordet og begge sider gjøre en god jobb. Vi kjemper jo hver part for vår sak, oppsummerer Ferkingstad.
– Så du angrer ikke så langt på at du ble med?
– Ikke ennå, sier han og ler før alvoret stryker over ansiktet.
– Vi bør jo være organisert. Det er jo ikke bare dette som det jobbes med i hele organisasjonen. Det er viktig at tariffsystemet er på plass, og at vi er organisert og kan arbeide sammen om våre saker ser jeg på som enormt viktig, sier Ferkingstad.
Elise Kuntze, rådgiver for Mannskapsseksjonen
Elise Kuntze (28) har jobbet mer enn ti år på havet. Siden hun har erfaring fra trål ble hun for en drøy måned siden kontaktet, og sa ja til å delta i Mannskapsseksjonens forhandlingsdelegasjon under årets tariff-forhandlinger.
28-åringen er fra Reine i Lofoten og bor nå i Gamvik i Finnmark.
Hun startet på havet i juli 2014 og arbeider som styrmann på tredje året hos Lerøy, og har vært på tråleren «Vesttind» siden i januar i år.
– Mannskapsseksjonen trengte litt mer kompetanse på trål, og derfor synes jeg det var spennende å si ja til å være med. Jeg har fått brukt erfaringene mine også inn i forhold til det som ikke handler om trål, forteller hun.
– Hvordan er det å være førstereis?
– Jeg har fått være med og sagt min mening rundt bordet. Det er god åpning for å si det jeg har å si, samtidig er jeg ikke den som roper høyest. For min del prøver jeg å lytte mer enn jeg selv prater – for det er erfarne folk som sitter rundt bordene her, understreker hun.
– Jeg var ikke sikker på hva jeg skulle forvente å komme til, og har hørt at det både kan være harde diskusjoner og være tøffe tak i forhandlingene, sier hun – samtidig som hun kjapt legger til:
– Det har likevel vært rolig og gått an å prate godt om ting i min forhandlingsgruppe. Det har gått veldig greit for seg, samtidig kjemper begge parter for sin sak. Man må gi og ta, sier fiskeren fra Lofoten.
Hun forteller at det er spennende å være med å forhandle, og Elise Kuntze fremhever også nytten av å være organisert.
– Jeg tenker at det er fornuftig å være organisert. Tenk bare om det skulle oppstå konflikter på arbeidsplassen. Og nå får jeg jo også være med på å delta i forhandlingen fordi min kompetanse er etterspurt. Det er artig, sier den unge og likevel veldig erfarne damen fra Lofoten.
Line Gråwe, rådgiver (ansatt) i Mannskapsseksjonen
– Jeg forventet at vi skulle få en intens uke med lange forhandlingsdager, og samtidig en lærerik uke, hvor jeg får en unik innsikt i hvordan tarifforhandlingene foregår i praksis. Det har vi allerede fått, slår den relativt nyansatte medarbeideren fast.
Line Gråwe startet opp som ansatt i januar 2024. Hun har en delt stilling, og arbeider 50/50 i seksjonen og som rådgiver på organisasjon i Norges Fiskarlag.
– Jeg har jobbet med både smått og stort i Mannskapsseksjonen, blant annet innfasing av digitale verktøy, skolebesøk, medlemssaker, Mannskapsseksjonen sin facebook-side, deltatt i forhandlingsmøter med Båteierseksjonen, og interne møter i arbeidsutvalget og hovedforhandlingsutvalget.
Den 34-år gamle trønderen sier hun har hatt en bratt læringskurve i den nye jobben.
– I løpet av denne perioden har jeg lært utrolig mye om fiskerinæringen gjennom daglig leder Audun Stautland, og ikke minst de dyktige tillitsvalgte i seksjonen. I tiden fremover skal jeg fortsette å bli enda bedre kjent med næringen, og jobbe videre med alle de ulike arbeidsområdene i Mannskapsseksjonen, og spesielt de områder hvor min bakgrunn som økonom kommer til nytte, forteller hun.
– Hva vet og vet du ikke om det som møter deg denne uka?
– Vi har i tiden før tarifforhandlingene brukt mye tid på våre egne krav, men også Båteierseksjonen sine krav, så dette er godt kjent og gjennomarbeidet. Jeg har også blitt forberedt på hvordan strukturen og gangen i tarifforhandlingene er, og hvordan dagene er lagt opp. Det blir uansett veldig interessant å delta for første gang, da jeg vil tro at det alltid er knyttet noe spenning til hvordan denne uken blir, og ikke minst hva som blir resultatet av forhandlingene.
Line sier det tok kort tid før hun forstod at det er mye og viktig erfaring rundt bordene i Geiranger.
– De tillitsvalgte har jo flere hundre års erfaring fra fiskerinæringen, og mange titall års erfaring fra arbeid i seksjonen, og sitter derfor på utrolig mye kunnskap. Jeg er derfor veldig trygg på at de vurderingene og beslutningene som tas ivaretar mannskapets interesser på best mulig måte.
Hun håper samtidig at erfaringen hennes fra økonomi og finans skal bli en god ballast.
– Min rolle i seksjonen, og spesielt med min bakgrunn som økonom, er å bidra til å utfylle den kompetansen vi allerede har på best mulig måte, og være en støttefunksjon for de tillitsvalgte i det daglige arbeidet, men også før, under og etter tarifforhandlinger, sier Line Gråwe.
Nikolay Lekhmus, rådgiver (ansatt) i Båteierseksjonen
– Jeg har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi med datavitenskap, og holder nå på å ta en mastergrad. I løpet av oppveksten har jeg vært med på flere turer på havet, og har generelt deltatt i alt som har tilknytting til drift av en fiskebåt, forteller 29-åringen fra Tromsø.
Til liks med Line Gråwe er han ansatt i sin seksjon og yter administrativ bistand under forhandlingene.
Han tror blant annet egen erfaring fra havet kan komme godt med, siden han selv arbeidet fem år som fisker før han startet med studier.
Nikolay Lekhmus har vært ansatt i Båteierseksjonen siden 15 august, og jobber 50 prosent frem mot neste sommer da han skal over i full stilling, etter at han er ferdig med sin master.
– Tross kjennskapen min til fiskerinæringen så har det vært en bratt lærlingskurve, noe som har vært utrolig spennende. Hittil har mye av tiden gått med til å sette seg inn i de ulike prosessene og arbeidsoppgavene, og ikke minst få så godt kjennskap til «Bibelen» vår som mulig, sier han med humrende referanse til tariffproduktet «Fiskerioverenskomst og oppgjørsavtaler».
– Samtidig har jeg holdt på med oppgaver tilknyttende til selve forhandlingene, hvor jeg har fått en utmerket veiledning av Heidi og Geir, sier han om de to andre i seksjonen. Heidi Rånes tok tidligere i år over ansvaret som daglig leder fra Geir Kroknes, som til sommeren går inn i pensjonistenes rekker.
Nikolay ser for seg at uka primært vil gå med til å bistå i støttefunksjoner.
– Ja, under forhandlingene skal jo vi i administrasjonen primært bidra med det styret etterspør, som informasjon, lovverk, statistikk og rådgivning der vi kan tilby den kompetansen vi sitter på.
– Jeg skal etter min beste evne prøve å bidra på lik linje med Heidi og Geir, samtidig som jeg skal observere og lære.
Han regner med at det blir en innholdsrik uke.
– Jeg vil si at jeg er så godt forberedt som jeg kan bli, og forventer at dette blir en lærerik uke. Så får vi også håpe på at partene blir enige, sier Nikolay Lekhmus.
Fasiten får vi på fredag denne uka. Da blir det kjent hvordan forhandlingene har gått og om partene har blitt enige eller ikke.
Du kan lese mer om hvordan forhandlingene er lagt opp i denne saken: