Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
04.04.2023

Alfinn kurset om fiskeri

Kyst og Fjord tok ansvar

Journalistene i Kyst og Fjord har benyttet anledningen til å skolere sine kolleger i Lofoten. Med seg som veileder fikk de fisker Alfinn Hansen fra Henningsvær.

– Alfinn var ikke tung å be, forteller Erik Jenssen i Kyst og Fjord.

Sammen med kollega Dag Erlandsen har han årelang erfaring fra journalistisk virke knyttet til fiskerinæringen. Dette så de to sitt snitt til å utnytte under Lofotfishing i Kabelvåg nylig.

Da inviterte de kolleger til kurs i fiskeri-journalistikk i forkant av messeåpningen i Kabelvåg.

Tittelen på samlingen var av det humoristiske slaget, for de av oss som kjenner næringen litt «Snurregarn og autovad – hva er det fiskerne driver med, egentlig?»

I forbindelse med kurset bidro også Fiskeridirektoratet med fine illustrasjoner som bidro til å øke forståelsen for redskaper og hva det er som egentlig skjer når fiskeren er på havet.

Bakgrunnen er oppkjøpet

Noe av bakgrunnen for initiativet fra Jenssen og Erlandsen var at Kyst og Fjord i 2022 ble kjøpt opp av det landsdekkende mediekonsernet Polaris.

– Vi ønsker å legge til rette for en enda sterkere satsing på fiskerijournalistikk, sa administrerende direktør Harald H. Rise i Polaris da nyheten ble kjent på tidlighøsten i 2022.

Polaris Media har overtatt alle aksjene i mediehuset Kyst og Fjord.

– Kyst og Fjord har i løpet av få år fått en veldig sterk posisjon i fiskerimiljøet, ikke minst blant nordnorske kystfiskere, sa Harald H. Rise i en pressemelding i forbindelse med oppkjøpet.

Han pekte også på at avisen har en stabil og kunnskapsrik stab som nyter stor tillit i næringen.

Denne erfaringen fra fiskerifeltet delte Jenssen og Erlandsen altså med kolleger fra aviser i samme konsern.

I bildet er hele deltagergruppen samlet, fra venstre: Vidar Eliassen, Våganavisa, Tommy Hansen og Tone Marit Sørensen, Vesterålen Online, Espen Nordahl, Våganavisa, Gustav Fauskanger Pedersen, Avisa Lofoten, Johan Tangen og Anders Kristoffersen, Våganavisa, Dag Erlandsen og Erik Jenssen, Kyst og Fjord og Henningsvær-fisker Alfinn Hansen. Foran: Dina G. Svendal Kleiven, Våganavisa, og Christina Campo, Avisa Lofoten.

Nyttig med kunnskap

Erik Jenssen, som for øvrig har tittelen utviklingsredaktør i avisen, forteller at det spesielt var fint å ha med en så erfaren fisker som Alfinn Hansen.

– Alfinn har bred kunnskap og erfaring fra en rekke fiskeri. Det er nyttig å få hjelp av en slik kar til å formidle hva fiskeri er for noe på en enkel og liketil måte, sier han og legger til at det også ble noen gode historier med på lasset under samlingen.

Erik Jenssen forteller at han ønsker å bidra til at flere mediekolleger får øynene opp for fiskeriene og at det ikke er så komplisert å sette seg inn i fiskeri som mange mener.

– Det ble en øyeåpner for flere å få litt mer kunnskap og hverdagslig formidling om næringen, og bare den korte perioden etter kurset ser vi at flere har vært ute og praktisert fiskeri-journalistikk. Det er bra, sier Erik Jenssen.

Vi kan også legge til at Kyst og Fjord sammen med avisa Dølen ble kåret til årets lokalavis i 2021 av Landslaget for lokalaviser (LLA).