Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
27.12.2013

2014 – i glasskula

Om nåtid og fremtid

-Det er populært å spå om fremtiden hver gang et år går mot slutten. Det eneste vi kan være sikker på fra verden rundt oss, er at den er i forandring. Dette skriver informasjonslederen i en romjulsbetraktning.

2014- i glasskula

Det er populært å spå om fremtiden hver gang et år går mot slutten. Det eneste vi kan være sikker på fra verden rundt oss, er at den er i forandring. Likevel er oss selv det eneste du og jeg kan gjøe noe med.

Vi påvirkes alle av både nære og mer fjerne endringer, også som næring:

  • 1. januar 2014 legges Fiskeri- og kystdepartementet ned og erstattes av Nærings- og fiskeridepartementet.
  • 15. november ble Kjell Ingebrigtsen ny Fiskarlagsleder etter Reidar Nilsen.
  • En rekke fiskerireguleringer for 2014 er i skrivende stund langt fra avklart.
  • I Ukraina har gjentatte ganger opp mot en million mennesker gått ut i gatene i protest mot sine folkevalgte.

Det er ingen sammenheng mellom noen av disse fire begiven­hetene. I et forsøk på å skape vettuge poeng er meningen å vise at endringer oftest skjer uavhengig av vår medvirkning.

Noe kan vi på­virke, og vi MÅ være påkoblet og tilstede når toget går, ellers blir vi frakjøt. Andre hendelser kan vi bare betrakte, som de i Ukraina.

Men også der trenger folket mat. Og fisk fra Norge liker de. Et stort marked har åpnet seg, og sjømatrådet smir mens folket strømmer til Kiev. Et helt metrotog i hovedstaden er dekorert med fristende og smakfull sildepropaganda fra Norge.

Den nye lederen i Fiskarlaget er tydelig i sitt budskap. Ta han på ordet! Departementet og reguleringene blir en spennende løk å skrelle. Vi får bare håpe det ikke fremkalles for mye tårer i den skrelleprosessen.
Og så til det som er sikkert: Fisken og bestandene ER i havet.

Norske fiskere er kompetente, velutrustede og motiverte for å dra på jobb også i 2014. DER ligger sjømatnæringens viktigste bidragsmulighet: Vi kan levere mat til nasjonen og et nærmarked i Europa der økonomien er i oppsving. Vi kan levere kvalitet og MÅ også gjøe det for å opprettholde eksisterende markeder og komme inn på nye.

Når sant skal sies så har jeg lite tro på glasskulemagi. Et langt liv som lottotipper har lært meg at renta i banken er bedre enn den som gis fra Lotto på Hamar. Den eneste glasskula jeg titter på er bestefars gamle flytemiddel med flettverk av hampetau. Den pynter flott opp, er et fint minne om en hardtarbeidende fisker- og representerer det eneste sikre: At verden har forandret seg fra tiden da glasskuler i fiskeriene representerte et fremskritt.

Med ønske om en fenomenal julehøytid og et utsøkt 2014!